Publicatie DrankenbeurZ - Drinks Slijtersvakblad 2-2020

25 20 Drinks Slijtersvakblad - april 2012 Drinks Slijtersvakblad - april 2012 Samen met het beursteam van de Evenementenhal in Gorinchem maakt organisator Henk van Pelt zich op voor de DrankenbeurZ 2020, die steeds dichterbij komt. Nog ruim twee maanden en dan is het al zover. Veel vakbeurzen, proeverijen en andere evenementen die voor dit jaar op stapel stonden, werden vanwege Covid-19 afgelast. Maar Van Pelt is vastbesloten: de DrankenbeurZ gaat door. Met een goede rooting, duidelijke afspraken en de medewerking van zowel standhouders als bezoekers is dat mogelijk. Achter de schermen worden op dit moment -uiterst secuur- de voorbereidingen getroffen voor een 'corona-proof' beurs. De Evenementenhal in Gorinchem is klaar voor hervatting van haar vakbeurzen. Alle ruimtes zijn ingericht conform de richtlijnen van het RIVM, zo laat beheerder Easyfairs weten. Ook bij de DrankenbeurZ staat veiligheid natuurlijk voorop. De organisatie zal er alles aan doen om deelnemers en bezoekers een veilige beurs te bieden. In samenwerking met het beursgebouw is een protocol gemaakt om de DrankenbeurZ 2020 op een verantwoorde manier door te kunnen laten gaan. Uiteraard gelden de richtlijnen van het RIVM en de actuele besluiten van het kabinet als uitgangspunt. Sinds 1 juli geldt voor georganiseerde samenkomsten een maximum van honderd bezoekers. Maar het maximum hangt ook samen met het aantal vierkante meters. Om die reden heeft de organisatie van de DrankenbeurZ ervoor gekozen om een maximum van twee personen per winkel te hanteren. Bovendien wordt, zoals we inmiddels ook in musea en veel horecagelegenheden zien, gewerkt met tijdslots. Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden voor de zondag óf de maandag en kunnen daarbij een van de twee tijdvakken (van 11.00 tot 15.00 uur of van 16.00 tot 20.00 uur) reserveren, waarbij geldt: VOL IS OOK ECHT VOL. Op de beursvloer geldt eenrichtingsverkeer. Dat zal even wennen zijn, maar is nodig om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. Meerdere keren hetzelfde rondje lopen is geen probleem. De paden zijn extra breed gemaakt, tussen de stands komt voldoende ruimte en overal komen markeringen. Alle deelnemende partijen zullen zich op de beursdagen inspannen voor een gecontroleerde bezoekersstroom. Bezoekers erop wijzen als het bij een stand te druk dreigt te worden, hen vriendelijk vragen iets later terug te komen etc. Uiteraard worden ook extra hygiënemaatregelen getroffen; zo is tussen de twee tijdvakken bewust een uur de tijd ingeruimd om schoon te maken en kunnen de aanwezigen op meerdere plekken hun handen desinfecteren. Toiletten en andere centrale plekken worden extra vaak schoongemaakt. Logischerwijs is ervoor gekozen om het buffet achterwege te laten; bezoekers kunnen bij hun aanmelding laten weten of zij een 'smikkelpakket' willen ontvangen. Deze kunnen zij bij binnenkomst in ontvangst nemen. Organisator Henk van Pelt ziet de opkomst om meerdere redenen met vertrouwen tegemoet. “Iedereen zal nieuwsgierig zijn naar hoe wij het hebben aangepakt. Daarnaast voorzien wij aan beide kanten, de slijter en de leverancier, in een enorme behoefte. Dit is het enige evenement in de branche waar slijters zich goed kunnen oriënteren op de eindejaarsverkopen.” Een veilige DrankenbeurZ Zuidam Distillers Zuidam Distillers kijkt uit naar de DrankenbeurZ 2020 omdat dit een mooie gelegenheid is om hun trouwe klanten weer even wat uitgebreider te zien en te spreken. “In onze klantenkring zitten veel zelfstandige slijters. De lijnen zijn kort en we doen er alles aan om hen tevreden te houden”, vertelt Gilbert van Zuidam. “Om die reden staan we elk jaar op de beurs. Het is voor ons een ideaal moment om bezoekers in onze 'eigen' omgeving te ontvangen. Het zal dit jaar iets anders zijn, maar we hopen toch onze eigen uitstraling te kunnen laten zien.” Zuidam gaat ook naar de beurs om nieuwe producten te introduceren, slijters te laten proeven en hen kennis te laten nemen van bijzondere cadeauartikelen voor het einde van het jaar. Het bedrijf hoopt dat deze keer voor tussen de vijftig en honderd slijters per tijdvak te mogen doen. Voor de vakhandel moet er op de drankenbeurs genoeg te zien zijn op het gebied van verpakkingen, nieuwe producten en leuke aanbiedingen, stelt Van Zuidam. “Het moet een gezellige ontmoetingsplaats zijn voor slijters onderling en leveranciers. Ook is het belangrijk om genoeg verschillende productcategorieën op de beursvloer te hebben, van fris tot bier en van wijn tot gedistilleerd, eventueel aangevuld met etalagemateriaal en winkelinrichting. Lekker eten vind ik overigens ook niet onbelangrijk en een fatsoenlijke kop koffie. Wist je trouwens dat wij altijd een leuke goody-bag weggeven?” Nog een reden voor de slijter om even een stop te maken bij de stand van Zuidam. De Dran enbeurZ heeft zeker kans van slagen, meent Gilbert: “Er moet toch ruimte zijn in ons landje voor een leuke, gezellige en zinvolle vakbeurs voor slijters. Dit is de enige plek waar alles bij elkaar komt en waar de slijter beter van wordt. Maar het is ook aan de leverancier om de slijter te motiveren om naar de beurs te komen.” Wine Specials Voor het nog jonge Wine Specials is de DrankenbeurZ in Gorinchem de ideale gelegenheid om kennis te maken met nieuwe afnemers. “Wij streven naar een landelijke dekking en verwachten een hoge opkomst van slijters en wijnhandelaren die wij nog niet kennen.” Daarnaast is dit een mooi moment om de contacten met bestaande relaties te verstevigen. De importeur en groothandel is gespecialiseerd in wijnen uit Duitsland, Frankrijk en Spanje en heeft een prachtig wijnprogramma waarbij exclusiviteit voor de slijter/wijnhandel per regio gegarandeerd wordt. Het wordt tijd dat de Nederlandse slijter en wijnhandelaar hier kennis mee maakt en ontdekt dat Wine Specials klantvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Het is een klein bedrijf dat snel kan schakelen en haar klanten veel ondersteuning kan bieden. Voordeel is ook dat eigenaren Ineke Ginjaar en Frank Verger jarenlang een eigen wijnzaak hebben gerund. Kortom, Wine Specials is blij dat de beurs er is en heeft er duidelijk zin in. Een goede vakbeurs biedt een professionele, maar tegelijkertijd ook informele sfeer, stellen zij. Daarnaast moet de beursvloer een goede afspiegeling zijn van exposanten zoals importeurs, wijnhandelaren, bierdistributeurs en verpakkings-bedrijven. Wie de samenwerking met Wine Specials ziet zitten, kan op de beurs gelijk spijkers met koppen slaan. “Eventueel kunnen dan al afspraken worden gemaakt over de exclusiviteit van de wijnregio's.” Mates Gold Rum Mates Gold Rum zou eigenlijk meedoen aan de beurs in Houten, maar nu dat geen optie is, grijpt de importeur de kans om zich in Gorinchem op de DrankenbeurZ te presenteren met beide handen aan. “Dit leek ons het juiste alternatief ”, verklaart Bart Jonker. “Wij hebben een geweldig product, alleen nog niet de mankracht om het hele land te bedienen. Vandaar onze deelname aan de beurs.” Het bedrijf verwacht op de DrankenbeurZ 2020 een hoop nieuwe slijters enthousiast te kunnen maken voor hun bijzondere rum, om zo het netwerk en afzetgebied verder uit te kunnen breiden. Doel is ook om de merkbekendheid van Mates Gold Rum te vergroten. Wat een goede drankenvakbeurs in elk geval in zich moet hebben, is volgens Jonker een kwalitatief goed en afwisselend aanbod, waar nieuwe trends onder de aandacht worden gebracht. De verwachting is dat een groot deel van de Nederlandse slijters in Gorinchem bijeen zal komen; reden voor Mates Gold Rum om vertrouwen te hebben in deze vakbeurs. Gecko Nederland Geen vakbeurs in 2019 werd door veel spelers in de drankenbranche als een gemis gezien. Zeker ook door groothandel Gecko. Ze zijn dan ook bijzonder blij dat er dit jaar weer een drankenbeurs wordt georganiseerd. Weliswaar in aangepaste vorm, maar wat Gecko erg aanspreekt is dat deze beurs voor en door de vakhandel wordt opgezet. “Ik vind het een mooi initiatief van Henk van Pelt om als slijter op te staan en een vakbeurs voor de branche te organiseren”, vertelt Yvonne van der Starre. Als deelnemer praat zij mee over hoe de beurs er in deze bijzondere periode uit moet komen te zien. “Misschien juist door wat er nu allemaal speelt en je ziet dat we het vermogen hebben om ons daar steeds op aan te passen, weet ik zeker dat ook de DrankenbeurZ daar een goede weg in zal vinden. We moeten het met elkaar doen en zullen er samen een succes van maken!” De DrankenbeurZ biedt Gecko de mogelijkheid om de slijters één keer per jaar in hun 'winkel' te ontvangen. “Op één plek spreken we onze klanten, ontmoeten we nieuwe relaties, kunnen we bestaande en nieuwe producten laten zien en is er tijd en ruimte om bij te kletsen.” Daarnaast is de vakbeurs een mooie gelegenheid om zaken af te tasten, vindt Yvonne. “Samen met onze Spaanse fabrikant willen we een aantal nieuwe producten meenemen om vanuit de branche te horen welke producten kans in de markt hebben.” In de ogen van Gecko geeft een professionele vakbeurs van beide kanten een goede afspiegeling van de branche, zowel in aanbieders als in bezoekers. Dat betekent een beurs waar verschillende typen slijterijen uit heel Nederland op zullen afkomen en waar zij een gevarieerd aanbod aan standhouders zullen treffen, van groothandel tot kleine distributeur, van bier, wijn en gedistilleerd tot aanverwante producten. Voor de groothandel is de vakbeurs geslaagd als de Nederlandse slijter straks genoeg Gecko in huis heeft om de consument voorlopig weer van heerlijke dranken te voorzien. “Voor ons is dit ook een goede start voor het 'nieuwe' seizoen.” TREFPUNT VOOR S LI JTERS EN WI JNHANDELAREN - Comedus - De Monnik Dranken - Bottle Company Deelnemers tot nu toe.... - Bresser & Timmer - Zuidam Distillers - Drinks Slijtersvakblad - Elmo Trade / CB Select - Gecko Nederland - Hansen Dranken - Interhal Select - Jongeneel Verpakkingen - Kintra Spirits - Mates Gold Rum - Mitra Retail - Neerlands Wijnhuis - Nolet Distillery - Quick Rack - Schermer Wijnkopers - The Depot – België - Van der Linde & Nijhof - Verbunt Verlinden - Whisky Import Nederland - Wijnacademie - Wijnhandel v. Ouwerkerk - Wine Specials 06- 53 900 544 13 en 14 september 2020 | Evenementenhal Gorinchem Op ons digitale platform Drankenbeurz.nl staat alle informatie die standhouders nodig hebben. Wie doen er precies mee? Hoe komt de beursvloer eruit te zien? Wat is de vierkante meterprijs? Wat zijn de algemene voorwaarden? En hoe kom ik aan ruimte op de beurs? Al uw vragen vindt u hier in één oogopslag beantwoord. De website wordt regelmatig aangevuld met nieuwe berichten. Gaandeweg zal het programma steeds meer vorm krijgen. Houd onze site dus in de gaten of volg ons op Facebook (DrankenbeurZ). ZELF OOK DEELNEMEN AAN DE DRANKENBEURZ? Download vandaag nog een inschrijfformulier. Scan de QR code of bezoek: www.drankenbeurz.nl/aanmelden-standhouders. Bellen met Henk van Pelt kan natuurlijk ook! (infotorial) EENRICHTINGSVERKEER

RkJQdWJsaXNoZXIy MjQ3Mjc=